Professionaliseringsaanbod

In februari 2024 zijn door het SLO concept-kerndoelen Digitale Geletterdheid (DG) opgeleverd. In de kerndoelen is beschreven wat leerlingen bij het verlaten van de basisschool moeten kennen en kunnen op het gebied van DG. Dit betekent dat wij dat de leerlingen moeten leren! Om je daar op voor te bereiden zijn er voor docenten van KOE, Consent en VCO ook komend schooljaar weer praktische workshops te volgen bij Diskoever! In anderhalf uur leer je hoe een tool of technologie werkt én hoe je deze in je klas kan inzetten.

 

In de workshops besteden we aandacht aan de verschillende domeinen van digitale geletterdheid. 

De praktische ICT-vaardigheden en informatieverwerking komen aan bod in de workshops over Google Classroom, Office 365 en enquêtes en toetsen. Je leert hoe je deze middelen in kan zetten in je klas én je verbetert je eigen praktische ICT-vaardigheden.

En verder zijn er een aantal workshops waarin praktische ICT-vaardigheden worden gecombineerd met onder andere mediawijsheid. Leerlingen gebruiken hun praktische ICT-vaardigheden dan om te laten zien wat ze geleerd hebben. Media inzetten om een boodschap over te brengen. Deze tools zijn ook heel goed inzetbaar tijdens je lessen Wetenschap en technologie.

Als laatste zijn er twee workshops ingepland over computational thinking, het leren oplossen van problemen door ze in stukjes te hakken en kleine deeloplossingen te bedenken voor elk stukje. Hier leer je wat deze vaardigheid inhoudt en hoe je daar in de klas mee aan de slag kunt.

 

Laat zien wat je geleerd hebt!

Aan het eind van een thema wil je graag weten wat leerlingen geleerd hebben. Dat kan met een toets. Een meer actieve vorm van leren en presenteren is het maken van foto's, stopmotion of film waarin je laat zien wat je geleerd hebt.  

Wij zien eindeloos veel mogelijkheden in het werken met de greenscreen-box! 

Je werkt vakoverstijgend aan verschillende doelen: 

  • De inhoudelijke kennisdoelen passend bij het thema. 
  • Taaldoelen met betrekking tot spreekvaardigheid, communicatie en presentatie. 
  • Doelen rondom mediawijsheid en praktische ict-vaardigheden. Leerlingen leren dat beeldmateriaal gemanipuleerd kan worden. Ze gebruiken software en apps om een boodschap over te brengen. 

Van het filmen van een echt journaal tot het fotograferen van speelgoeddieren in hun “natuurlijke leefomgeving”. En van het maken van stop-motion films tot het naspelen van een boek. Het kan allemaal met de techniek van de green screen. Het werken ermee is heel goed en snel te leren.

Computational thinking?!? Waarom, hoe en wat? (groep 5 tot 8)

Al onze leerlingen moeten zich staande kunnen houden in de digitale samenleving nu en in de toekomst. Ze moeten oplossingen voor problemen kunnen bedenken, deze kunnen testen en verbeteren. Dat is de kern van computational thinking! De vaardigheden die in dit leergebied aan bod komen, komen op veel meer gebieden van pas dan alleen bij het programmeren van computers. 

In deze workshop leggen we uit wat computational thinking is. We beginnen bij de basis. We laten je kennismaken met verschillende manieren van programmeren en laten je zien dat je stiekem al meer doet aan programmeren dan je dacht. We gaan aan de slag met scratch en laten je andere tools zien die je zou kunnen inzetten in de klas. Voor je het weet stoom jij je leerlingen klaar voor een prachtige, technische toekomst.

Doe je mee? Klik hier om naar het scholingsplein te gaan!